Test MRT - Program Dietetyczny Leap


Program dietetyczny LEAP przeznaczony jest dla osób, borykających się z problemami zdrowotnymi, identyfikowanymi z rodzajem spożywanych pokarmów i dodatków żywności.
Działanie programu LEAP polega na identyfikacji za pomocą testu krwi i eliminacji z diety pokarmów i dodatków do żywności, które wyzwalają opóźnione reakcje immunologiczne organizmu oraz odpowiednim połączeniu i wprowadzeniu do diety nie-reaktywnych pokarmów. Oznacza to opracowanie i wprowadzenie dla każdego pacjenta indywidualnej, zdrowej diety.

PRZEZNACZENIE TESTU MRT

Test MRT jest przeznaczony do wykrywania stanów nadwrażliwości na pokarmy metodą in vitro przy wykorzystaniu Systemu Technologicznego firmy Signet.
Przydatność metody została potwierdzona przy zastosowaniu próby prowokacyjnej jamy ustnej, testów skórnych oraz diety eliminacyjnej.

WPROWADZENIE

Terminy takie, jak wrażliwość pokarmowa, nietolerancja pokarmowa, reakcja pokarmowa, opóźniona nadwrażliwość i alergia pokarmowa są używane w odniesieniu do niekorzystnych reakcji (lub alergii) na pokarmy. Alergia pokarmowa jest uwarunkowana przez swoiste mechanizmy immunologiczne. Specyficzna substancja wyzwala niepożądaną reakcję w dawce niższej niż tolerowana przez ogół populacji.

Jest to generalnie reakcja antygen/przeciwciało nawet, jeśli przeciwciało nie może być bezpośrednio wykryte we wszystkich podejrzanych przypadkach.

Postulowany model klasycznej reakcji alergicznej zachodzi wyłącznie z udziałem immunoglobulin typu E (jedne z kompleksu przeciwciał układu odpornościowego) z następowym uwolnieniem histaminy lub histamino-podobnych mediatorów z uszkodzonych komórek. Badania wykazały, że IgE zależne mechanizmy immunologiczne nie wyjaśniają wielu reakcji na pokarmy. Naukowcy i lekarze zainteresowani tymi różnorodnymi reakcjami postulują złożone etiologie mechanizmów wyzwalających. Wśród klinicystów i badaczy laboratoryjnych wzrasta świadomość istnienia mechanizmów innych niż swoista reakcja immunologiczna. Coraz więcej obserwacji klinicznych potwierdza rolę wrażliwości na pokarmy zarówno w stanach w których mechanizmy alergiczne nie są w pełni ustalone i wyjaśnione, jak też w ogólnie uznanych problemach alergicznych takich jak astma oskrzelowa, atopowe zapalenie skóry, pokrzywka, alergiczny nieżyt nosa, podobnie jak i problemy takie jak naczynio-pochodne bóle głowy, problemy ze strony układu pokarmowego takie jak syndrom jelita nadwrażliwego, choroba Leśniowskiego - Crohna, zespół nerczycowy i dolegliwości z dolnego odcinka układu moczowego, artretyzm i problemy neurologiczne takie jak zaburzenia koncentracji i uwagi oraz nadpobudliwość.

Test MRT został opracowany do pomiaru, w warunkach in vitro, końcowego wyniku niekorzystnych reakcji spowodowanych przez antygen, powodujących zmiany w objętości białych krwinek, niezależnie od mechanizmu wyzwalającego. Test mierzy względne zmiany objętości białych ciałek krwi poprzez porównaniecałkowitej objętości białych krwinek próbki kontrolnej w stosunku do kolejnych testowanych próbek (inkubacja krwinek ze specyficznym antygenem) jak opisano poniżej w metodologii. Użycie pół automatycznego elektronicznego aparatu pomiarowego oraz analizy komputerowej zapewnia obiektywność i powtarzalność badań.

ZASADA METODY

Metoda Testu MRT wynika z klinicznych obserwacji, iż w przebiegu niekorzystnych reakcji w odpowiedzi na mechanizm wyzwalający zostają uwolnione różne typy mediatorów np. uwalnianie histaminy w przebiegu degranulacji bazofilów w klasycznej reakcji alergicznej związanej z IgE W opóźnionych reakcjach nadwrażliwości, odgrywają główną rolę inne mechanizmy pojedynczo lub w sposób złożony i jest wysoce prawdopodobne, że inne mechanizmy będą wyzwalały różne mediatory, uwalniane z różnych grup komórkowych

Inne postulowane mechanizmy niekorzystnych reakcji pokarmowych uwzględniają udział komplementu.

Zaangażowane komórki mogą zmieniać swoją objętość, kształt i płynność. W celu wykrycia takiej reakcji komórka może być analizowana przy pomocy metody Coultera, polegającej na pomiarach ilości i wielkości cząsteczek. Metoda opiera się na wykrywaniu i pomiarach zmian w oporności elektrycznej wytworzonej przez masę cząsteczek (w tym przypadku objętość komórki krwi) zawieszonych w płynie przewodzącym, przepływających przez szczelinę pomiarową.

Poprzez pomiar in vitro zmian w objętości komórek w odpowiedzi na bodziec antygenowy Test MRT może być przydatny w wykrywaniu stanów alergicznych lub wrażliwości. Wiarygodność kliniczna Testu MRT została ustalona w ostatnich badaniach. Zasada działania Testu MRT polega na porównywaniu przetworzonej próbki, (w której był wprowadzony określony antygen) do próbki kontrolnej, (w której krew jest zawieszona bez antygenu).

Przy pomocy wielokanałowego analizatora mierzącego objętości cząstek można wykryć zmiany objętości reagujących komórek w badanej próbce.

źródło:
http://www.leap.pl/strony/test.htm

Inne artykuły


Kilka trików na przyspieszenia tempa twojego metabolizmu


Zwiększenie przemiany materii można osiągnąć przy pomocy niewielkich zmian w sposobie odżywiania i stylu życia...
czytaj więcej ►

Kandydoza - epidemia dzisiejszych czasów


Na pozór niegroźne, lecz uciążliwe dolegliwości mogą wskazywać na przerost grzybów Candida albicans w Twoim organizmie, nie lekceważ tego!!
czytaj więcej ►

Kontakt z dietetykiem - Telefon