Śluz


Czym jest śluz?

Za Wikipedią: śluz zwierzęcyflegma – bezbarwna ciągliwa substancja wytwarzana przez jedno- lub wielokomórkowe gruczoły śluzowe zwierząt i człowieka, występujące w błonie śluzowej (lub w jej sąsiedztwie) narządów wewnętrznych.

Objawy nadmiaru śluzu:

• częste przeziębienia,
• dieta dominująca w nabiał, mięso i przetwory z białej mąki,
• śluzowate wydzieliny z nosa, pochwy czy odbytu,
• większość problemów związana z okrężnicą, oskrzelami  i płucami,
• gruby nalot na języku ,
• sucha, matowa, szorstka skóra,
• wszystkie wymienione wyżej objawy + gazy są objawem występowania pasożytów w jelitach dlatego regularnie (co najmniej 2 razy w roku) przeprowadzaj program oczyszczania organizmu z pasożytów.

Co to jest śluz TAN

Galaretowata substancja, bardzo trudna do usunięcia, zgromadzona w tkankach organizmu, pojawienie jej jest skutkiem wychłodzenia narządów wewnętrznych, a szczególnie śledziony - trzustki, to zgromadzone w tkance łącznej mukopolisacharydy, wiążące duże ilości wody i elektrolitów stąd biorą się obrzęki, nie reaguje na środki odwadniające albo tuż po kuracji odwadniającej środkami moczopędnymi śluz TAN ponownie zatrzymuje wodę, powoduje obrzęki, zatyka kanały przepływu energii, limfy, krwi w żyłach, tętnicach, naczyniach mózgowych, wypełnia jamę brzuszną, płuca – pojawia się trudność w oddychaniu i zaburzenia pracy serca, nadmiar wydzieliny: gromadzi się w zatokach, węzłach chłonnych, gardle, oskrzelach, gruczołach, organach płciowych. Opadając w dół powoduje obrzęki i ociężałość nóg. Może powodować nie gojące się rany na skórze. sprzyja powstawaniu ociężałości umysłowej, zamulenia, zaburzeniom zapamiętywania i kojarzenia.

Wpływ śluzu TAN na zdrowie:

• ciało staje nadmiernie i nienaturalnie ciężkie,
• utrudnione krążenie krwi, płynów ustrojowych i energii Qi,
• cellulitis,
• wystający brzuch, twardy i sprawiający dolegliwości,
• tkanki, mięśnie, mózg i narządy wewnętrzne w stałym głodzie,
• brak energii i sił oraz ciągły głód, drżenie mięśni,
• trudny do usunięcia ale możliwy przez stosowanie długotrwałej diety rozgrzewającej oraz przez zabiegi energetyzujące np. akupunktura, ziołolecznictwo.

Rodzaje śluzu:

Wymienione niżej określenia dotyczą po prostu śluzu, niemniej jednak w literaturze spotkacie wymienione niżej określenia.
1. wodnisty śluz = powstaje na skutek spożywania zbyt dużej ilości surowego pożywienia
2. zbity śluz = powstaje w wyniku jedzenia nadmiernych ilości mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego
3. śluz wywołany gorącem = to śluz żółty lub zielony
4. zimny śluz = przezroczysty lub biały, bardzo obfity, zazwyczaj towarzyszy infekcjom płuc
5. patologiczny śluz = powstaje z gorąca w formie żółtej i zielonej
6. śluz w płucach
7. żółty śluz
8. śluz TAN

Czego nie wolno jeść?

• podgrzewanego miodu, odpada zatem picie porannej kawy z odrobiną miodu, miód surowy natomiast pomaga eliminować nadmiar śluzu i wilgoci. Pamiętaj jednak, że dzienna dawka miodu to 1 łyżeczka!!!
• sardynek,
• produkty pochodzenia zwierzęcego a zwłaszcza wieprzowina przyczyniają się do namnażania ciężkiego śluzu, który zakłóca oddychanie, blokuje zatoki, układ moczowy i trawienie,
• produkty mleczne i mlekopochodne,
• cukier rafinowany,
• zboża i rośliny strączkowe również są śluzotwórcze z tym, że nie produkują śluzu patologicznego,
• nie wolno jeść późno w nocy bo układ pokarmowy nie może właściwie trawić zgromadzonych w ciągu dnia posiłków,
• orzeszków ziemnych.

Co jest wskazane do jedzenia:

• dynia powoduje wydzielanie śluzu z płuc, oskrzeli i gardła,
• pieczarki bo pomagają organizmowi pozbyć się śluzu,
• małże pomagają w pozbywaniu się stanów wilgoci i to nie tylko w górnych drogach oddechowych, pomocne są także przy upławach,
• miód surowy natomiast jest bardzo pomocny w walce ze śluzem, niezwykle ważne jest jednak zachowanie proporcji w jego spożyciu,

• sałata i seler to właściwie jedyne warzywa, które łączą się z owocami. One też podobnie jak cytrusy, dynia, pieczarki, małże, miód i papaja osuszają stany wilgoci a zatem śluz,
• rzodkiew i rzepa stanową podstawę dla osób walczących z nadmiarem śluzu,
• napar z natki gorczycy szczególnie zalecany jest przy przeziębieniach i kaszlu,
• cytrusy ponieważ rozrzedzają śluz,
• wodorosty np. kombu, kelp, nori, wakame, mech irlandzki,

• rukiew wodna: natura termiczna ochładzająca, smak ostry, gorzki i słodki. W odróżnieniu od kapusty chińskiej wzmacnia Qi ale może zaostrzyć przypadki częstomoczu,
• papaja bo nie tylko łagodzi nadmiar śluzu ale również zawiera tzw. enzymy papainowe które pomagają trawić białka, usuwają osad z zębów, usuwają robaki,
• ocet,
• pokarmy zielone: algi i trawy zbożowe.

Tekst i więcej ciekawych informacji na www.medycyna-chinska.blogspot.com

Źródła:
Powszechne dziś błędy żywieniowe a niebezpieczny śluz TAN
Otyłość - czy można z tym schorzeniem walczyć i jakimi sposobami
Paul Pitchford "Odżywianie dla zdrowia"

Inne artykuły


Kilka trików na przyspieszenia tempa twojego metabolizmu


Zwiększenie przemiany materii można osiągnąć przy pomocy niewielkich zmian w sposobie odżywiania i stylu życia...
czytaj więcej ►

Kandydoza - epidemia dzisiejszych czasów


Na pozór niegroźne, lecz uciążliwe dolegliwości mogą wskazywać na przerost grzybów Candida albicans w Twoim organizmie, nie lekceważ tego!!
czytaj więcej ►

Kontakt z dietetykiem - Telefon